Thursday, October 20, 2011

Vloggee Vee Gee Vlogg

Saya sibuk sangat la minggu neh .. mandi pun lebih kurang je .. malam pn jarang-jarang mandi .. Ngadap laptop sahaja .. Nak tulis blog pn macam lemau je ...

Minggu byk bergaduh jugak ! Ergh i hate argued with him.. sume keje jadik x betol taw x!! Salah sini .. Sana salah ... Situ salah ... Damn !!! Fed up btol la .... eeeeeeeeee

Regret everything that just happen .. regret forever !!!! Damn ! Damn ! Damn !

Tuesday, October 11, 2011

Karangan Kisah Sedih Utk Mereka

Assalammualaikum & Hi ols ,

2 entry dalam 1 hari di waktu yang berbeza !! Ye saya sangat berbakat ... hahaha

Tapi entry kali ni , mungkin akan mngundang rasa yang pelbagai / berbagai-bagai pada yg membaca , terutama sekali pada adik beradik aku yang berjauhan daripada rumah ...yang nta tahu ke tidak cerita ni ..

Sebenarnya entry kali ni nak cerita pasal kucing aku yang dibuat org !
 ha kucing pun kene buatan orang taw !!

Ape nak buat , rasa kasih pada kucing pada setiap orang berbeza-beza !
 Tapi tetap kita sayang kan kucing ...
Sifat nye yang manja .. cumeyl pasti akan buat sume orang suka la nak bela kucing ! Baru kali ni kucing betina satu-satunye yang boleh beranak lahirkan Baby Kucing yang keempat-empat nye jantan , suke ! excited nak tgk diorang2 ni mbesar , aku catat setiap bulan pkmbangan mereka , tarikh lahir diorang pun ada aku catat , sayang cume sekejap aje... tgk pada pembesaran ketiga - tiga ekor , putih tompok2, hitam dan coklat keperangan-perangan (masa tu belum de nama) mmg besh ! badan diorang kekar selayak nye kucing jantan2 yang lain , tapi lagi sekor warna Coklat Kehitaman, sangat sedih lau tgk , lau kanak-kanak boleh la kite kata bantut disebabkan oleh achondroplasia, tapi kucing bantut dan x mbesar kite nak name kan ape Doktor-Doktor Veteriner?

Setiap hari kat uma aku jadi risau , menunggu untuk saat-saat die pergi ke alam lain, walaupun seronok melihat mereka bermain dan bergurau setiap hari ... kadang aku bisikan juga kata-kata semangat pada diri sendiri, "mungkin belum ajal dia" Si hitam pasangan die si putih ! Si coklat dengan coklat ! Kadang aku marah pada yang sihat , bergurau kasar dgn yang sakit ! Tapi seperti kanak-kanak , mereka hanya tau makan , merengek bila nak kan susu , menangis bila lapa , bermain setiap hari tanpa perlu risaukan apa-apa... sedih bila teringat kan kucing yang satu tu , Kecil Dan Cumeyl, Badan yang tak mbesar buat kan kuku2 nya terkeluar dari landasan , telinga nye besar tapi kepala nye kecil sahaja, mata membuntang besar , muka nye kecil , perut nye kecil hanya mampu untuk diisi susu sahaja di saat adik beradik yang lain dah pandai menjamah Wiskes, aku gagah kan juga , beli makanan lembut khas untuk anak kucing , walaupun budget untuk bulan tu cukup2.. xpela asal die dapat makan mcm adik beradik yang lain... aku sedih lagi bila teringat , hampir menangis ... !! 

Kita cume berusaha yang termampu , makin hari aku tgk die makin x selera untuk makan , terbaring sahaja . diajak bergurau tapi larikan diri , Kenape Kecik ?? sungguh aku x sampai hati tgk die mcm tu ... kuatkan semangat Kecik .... selalu aku bisikkan kata-kata begitu pada die... namun Tuhan lagi tahu , balik je dari kerja , baru aku tahu die dah xde .. x sempat die jamah makanan yang aku beli .. itu je yg mampu aku kate dalam hati .....

Dalam hati penuh keazaaman akan ku jaga yang lain nya ....

Uteh . Latte . Atam

Saat - Saat Mereka Bahagia Di Dunia 

Sesekali menangis juga ingat kan mereka, tika ini sesekali mengalir juga air mata , Hari demi hari .. seronok tgk mereka mbesar , ni la gmbar-gmbar yang sempat di ambil buat kenangan , cuma terkilan xdapat simpan gmbr si Kecik.. hmmm... si Latte macam x kesah bila xde Kecik, sibuk die bergurau dengan Manja, kucing betina yang masih "VIRGIN" lagi ( belum beranak ). Mereka bermain, makan brsama , manja ! selalu tidur atas riba ayah aku ,  mungkin keseronokan hanya sekejap je ... lat bape bulan si Atam pula buat hal , badan nye kurus mungkin merajuk , cuma nak kan susu Ibu nye je ... makan pun sekadar jamah kate orang ... risau aku di buat nye ... cukup lame jugak aku bersabar . akhir bulan 9 ketiga - tiga nye demam panas ... paling merisaukan aku Atam yang x berapa cergas , tidur , baring tidur.. susu je yang die nak ... Kadang-kadang mak aku bagi je sisa-sisa susu Zafran yang x abes pada Atam , alhamdulillah die minum , lame - lame , kondisi dia da tak berapa baik , aku rela , lau die nak pergi .. pergi la.... emm... 

Besok pagi celik mata , mmg Atam da x ada da.. ape nak buat ? Latte dan Uteh demam ... xmakan ... x bermain macam biasa, mungkin terkejut dgn mati nya adik beradik mereka yang cukup rapat ... 
Aku redha .....


Lat berapa hari ... Uteh saket x baik - baik ... demam , jalan nye pun lambat - lambat ,, Latte da ok, kurang demam nye cuma masih lemah , dan mereka jarang makan ... Susu , cuma Susu yang di cari .... Kadang - Kadang aku marah kan ibu dorang ! tak reti jaga ke die? Tak nak bagi susu jangan la sepak muka dorg ! sempat aku tampar pipi ibu die sebab kan aku geram ! Sempat juga kitorang bagi susu campur panadol pada dorang. Hasilnya esokkan hari nye , Latte da sihat , Uteh pun da semakin baik ... alhamdullillah , mereka da mula makan ,, da mula bergurau lagi dgn aku .... :)

Tapi sume nye sementara .... Esokkan pagi nye .. Uteh pun pergi tinggal kan sume orang ... kesian die kene langgar dengan kereta ... Sampai hati orang yang langgar kucing aku !! Pagi trang benderang mcm mane bole x nampak ?? Sampai hati die buat Latte tinggal sendiri ... smpai hati mereka !!!

Latte ... kuat semangat die untuk hidup , tapi sungguh aku x sanggup tgk die mnderita ... sakit die seperti bole dirasa...

Ditinggal sendiri ... berhari - hari die x jamah makanaan .. merajuk , bersedih mungkin , ahh nta la... aku pun da x sanggup lagi ... kesian mereka Ya Allah .... Latte demam panas balik...jalan nya jugak x semenggah . lat beberapa hari peristiwa Uteh , kami di kejutkan lagi dengan Latte yang gusi nye berdarah, sudah la die demam menderita lagi ... Cepat-cepat mak tgk , ambek kapas dan kesat darah di gusi nye ... aku cuma mampu untuk tgk aja .. diam x berkata ape.. Sungguh Biadap manusia durjana ... Tak de akal kah kau Manusia? Mereka juga mahu hidup macam kita !! Kami mengandaikan die di hentak sehingga giginya juga patah ... gusi nye berdarah ... Ya Allah ... kenapa.....?
Sehari lepas tu ... ape yang die tau cuma baring .. tido ... makan dan minum langsung tidak ... Kadang bayang nye pun tiada di rumah ... tidak berlari seperti dulu ... cuma tidur ... Peristiwa gusi nye berdarah masih mampu buat die berjalan , tapi bagi aku peristiwa minggu lepas adalah sesuatu yang mngejutkan ... belum pernah aku lihat kucing berjalan dengan kepala nye sengit ke kanan (90 darjah) .. sungguh aku tak sanggupp !! menderita die Ya Allah ... Mak cerita ... sebelum ke klinik haiwan 7hb itu ari .. di mandikan Latte , di letak minyak gamat di leher mungkin di sebabkan kesan hentakan leher nye terseliuh ... air yassin jugak mak bagi die minum .." Dik lau nak hidup - hidup la... lau nak pegi - pegi ,, xpe.... " Sedih aku lau teringat-ingat balik .... Seksa sangat ...!! die nak makan .. bila di bagi makan , rakus die menggigit tapi die berhenti bila makanan itu sampai ke tekak nye, die bersin - bersin  ... Perit aku tgk... Seksa die ... Suaranya jugak tiada .. Sampai ke hari ini aku tak dga sikit pun suara die ... Tak de langsung .... :'( 
Telinga nya mengeluarkn nanah sejak peristiwa gusi berdarah dan kepala nye mereng ke kiri ... nanah tu bau nye busuk ! sesekali bile die bersin dan mengeling2 kan kepala nye .. nanah turut keluar bersama .. Kenapa azab sungguh yang die terima ... ? 7hb pergi ke klinik haiwan , tapi klinik nya tutup ... langsung kami menuju ke klinik yang lain, sbb kan jalan yang aku x tahu , kami berpusing-pusing tapi masih x jumpe ,. akhirnya kuputuskan untuk pergi keesokkan harinye ... tapi memang bukan rezeki Latte agaknye ... petang tu jalan sangat jem .. Highway dan jalan lame ... terpaksa kami batalkan lagi ... Dah takde rezeki kan Dik .... kesian adik .... macam-macam dah bagi , susah jugak die nak makan, mak menangis sebab dia , tgk die yang susah nak telan makanan ... hmmm... sampai hati mereka yang buat Latte mcm ni ... huh aku cume bole berdoa ... berdoa ...
7hb 10 2011

Alhamdulillah berkat air Yassin ... berkat doa , mungkin ini ujian untuk kami sekeluarga ... sekarang die da mampu untuk berjalan ... untuk menelan makanan walaupun masih payah ... mampu untuk makan makanan yang keras, mungkin baru-baru leher nye senget , die masih blm bole menyesuaikan diri nye ... berjlaan jatuh , berjalan tergolek .. macam bayi baru - baru nk belajar berjalan ... tapi sknk Alhamdulillah yaa... alhamdulillah ... Biar la kami bela kucing ni sampai besar ... izinkan kami Ya Allah ... walaupun die xkan ada awek sampai tua ... ! Kami tetap akan bela die...

Hari ini .. die da makin kuat ... boleh memanjat moto . tempat selalu untuk die tido , die da boleh berjalan tnpa jatuh .... Syukur Alhamdulillah .....

11 Oct 2011
11 Oct 2011


Manusia selalu menyakiti hati manusia yang lain , selalu menyakiti binatang . tidak kah mereka tahu .. perkara yang sama pasti berlaku pada mereka ? Tidak kah mereka tahu binatang jugak mendoakan kesejahteraan kita ? Binatang itu ahli Syurga wahai manusia .... !!! Sedih ... dan menangis ...mmg da x guna , 


Wassalamualaikum .








So !!!!????

Salam & Hi Ols



Hapi Tuesday !! Cecece ... Happy bagai ni kenape ? ooo sbb .. sbb .. sbb ...

nak cerita la nih ..

Semalam petang konon nye nak jadik anak mithali , kua la uma pegi kedai , nak beli lauk untuk masak malam nye , goreng pisang pun nak beli jugak !!  pegila kedai tepi jalan nak beli pisang goreng dulu , abes pulak, lari lagi pegi kedai tempat lain ... ada ! tapi kene tunggu , sbb kan malas nak tunggu aku pesan la kt mak cik tu nanti aku datang balik... so 1 keje setel , nak wat keje 1 lagi , start kete jalaann.... sampai kedai aku parking kat tmpat yg agak sempit jugak sbb da xde parking da kat depan kedai tu !! Terpaksa !!


So ??


Membeli belah la aku dgn hati senang .. Ayam Seeko , Lada hitam Sebungkus , Kicap Kipas Udang .. Bayar .. Jalan ... Ehhh kua daripada kedai , aku tgk minah yang x berape nak bagus ni struggle nak lepaskan kete die dari lorong tu ... waahhh budget macam aku halang kete die je !! lau aku halang kete die .. xkan la kete lain bole lepas, kete die bole lepas ?? Cube Pikir ...  Mengaum2 bunye exzos die !! wahh ade aku letup kete ko nanti !! 


So ??


Dia parking kete !! Dia kua kete ... terjerit2 kat aku ... B.I.A.D.A.P. sungguh anda wahai B.E.T.I.N.A. !! anda ingat anda besar sangat ?? Sedar x anda menyewa je kat kejiranan aku ??? Kenape anda rasa anda bagus nak terjerit2 kan kerete anda?? Lembu ke kambing anda nih?? Haisshhh mud tgh chantek !! tibe2 orang gile ajak gaduh ... ko buat ape ? lau ko layan makne nye ko T.A.K. D.E.W.A.S.A. L.A.N.G.S.U.N.G. !! 


So ??


Walaupun muka die mcm mintak penyepak ! Pelempang ! penumbuk dan segala-gala PE--- tapi aku buat bodoh je dalam hati ni Tuhan jela tahu perasaan nak carut depan muke dia... Hangen btol la !! da la aku beli ayam !! lau x ayam tu meleleh2 .. aku da hadap muke ko taw !!!! Sial punye betina ..... Huh Menci Tu Betina... xtaw malu punye orang ...


So??


Aku terus update kat FACEBOOK yee.. kesan daripada kesakitan hati aku ... hah tula makan die..!!
Aku siap highlite ATTENTION BUDAK2 POLI !! sape terasa die la makan cili paste .. huhu


So!!!!????


Bia jela ... sape buat orang , orang kne kan die balik la.. K.A.R.M.A. alwiz happen keyh ??


Sooo!!!??


That all la.. letih aku mbebel dalam blog nih !! 


Lagi-lagi Sooo !!!??


Cukup la setakat ini ye ... See on next entry ...



Wassalammualaikum & Salam Sejahtera



Wednesday, October 5, 2011

He So Special ~






. My One & Only .

Raya . Punye . Cerita . (Part 3)



Assalamualaikum & Hi Semua

Akhirnye pintu hati ku terbuka jua ... cewah cewah *skema

oke la entry kali ni adalah entry yang terbantut untuk di share dek disebabkan
kepanasan otak dan kemendidihan hati yang terlampau sangat .. :(





. so happy scrolling guys .




. Mak de & Ryan .
The One
. Me .
. Zara tomeyy .
. Uda & Wana .
. Photo Break At Kuarters Penjara Kluang . :)


So untuk gambar - gambar kat bawah ni sume nya di "taking" di umah mak ngah !! baru pertama kali jejak kan kaki kat mak ngah !!

Padahal sknk umo aku da 20++ wuhuuu !!!


. Kept Scrolling ye .












awkward momento !!
Nadia the Brownies 
Lydia The teacher




dat's all for now , hehe 




. Bye & Wassalam .

Tuesday, October 4, 2011

Dah Mula Nak Meracau !!!




Entry kali ini berunsurkan lucah melampau ! Harap Maklum ! Selamat Membaca !



out of order . please try again later .

Sebelum aku tulis entry pasal Raya Punye Cerita 3 , aku nak buat pengakuan yg otak aku da jem ! mulfunction dek keje2 aku yg x berapa nak di organize dgn baik oleh diri aku sendiri ... ehm mula la pening kepala nak pikir , lau x de salah silap x pe gak .. ini sebakul salah nye !! ayoyo bole pengsan ini kali taw!!! 


hobi saya tarik rambut !! yehaa !!

Sekali sekale tu bila aku stress aku saket kepale ! bila da saket kepale mula la aku nak tarik2 rambut neh , kusut punye pasal tarik rambut jela ...! ko ada ? ha gamak nye gitu la ... aku rasa2 lau 10 tahun aku buat cmne ... umo aku awal-awal 40an aku da pakai rambut palsu ala -ala teeeeetttt ... hahah

Banyak benda nak pikir ni sejak-sejak menjadi penganggur bergaji , xpayah datang keje ikot masa, balik pun sesuka hati nak balik ... xde job ternganga la nak pikir nak carik duet cmne !!! haish ... bil-bil yang tertunggak yang da tentu2 tertunggak lagi , kereta lagi !! wooo ... kate orang x rasa susah sekarang kita xtaw macam mane nak jadikan diri kite terbaik ... baik !! kite usaha dan berdoa moga-moga cepat la jodoh sampai !! heh cerita ape nih? haha moga-moga jalan aku untuk berjaya di buka luas oleh Allah S.W.T ...
Amin .....

cik jah .. ko ada ? xde kan .. aku je !!

Hopefully xde la berlaku perkara-perkara yang tak diingini .. kan ... susah ni lau hidup asek kene kacau dengan orang-orang yang tak berperikepeoplean haha ko ada jah ? 

Kadang - kadang kene cekal kan hati dan perasaan untuk hidup kat dunia yang da semakin kejam orang-orang nye ... haishhh !!! semak otak aku pikir la ... stresss bagai ni kenape nta !!

yela mane idaknye aku terpikir2 ape la orang hotel buat sampai lambat nak confirm kan aku pasal bilik yang x seberapa bilangan unit nye ... tu yang buat aku tambah2 strees ... bisnis kne gamble lau x , pergh melingkop !! tapi gamble2 aku yang ini la yang paling buat aku stress siang dan malam ... mane x nye!! yang ini la kesilapan sebakul aku tu ... wrong calculation kate mat saleh purba kala ! pui aku pun xtaw aku pikir ape tyme kira profit tu ari ... kimakss !! tanggung sendiri la kan ... padan muka ko timah !!!

lagi 1 yang wat aku stress !! tu die ... tu la ...... tuuu .... ko x kenal ke tuu ? hala die la ... die tu ....
1 badan aku stress !! chit !! kewaaaakkk !!! 

Mohon maaf kalau terlampau banyak kate2 carut . kan aku da kate banyak kelucahan untuk entry kali ni !
ha baru puas hati aku ... kewakk punye orang ! tunggu la balasan tuhan bagi kat ko ! mungkin ko pikir ko baik sembahyang 5 waktu tonggang tonggek tapi dalam hati ko busuk ! suka sanggadd la ko kn bersumpah2 orang bagai ... na hamek ko aku sumpah ko x hidup aman sampai bile - bile !! damn u !!

Hee... kepuasan mencarut tepancar da kat muka aku ni ... huhu ....

Sehingga episod akan datang .... Wassalam ......

Saturday, October 1, 2011

Raya . Punye . Cerita . (Part 2)









- Its Empty -






Please Scroll Down !!!









Salam petang2 sabtu olls .


Entry kali ni pun tetap cerita yang sama , Beraya ! korang ade ?

Part 2 ni masa kitorang beraya kat Pontian , Raya Kedua lau x silap hee :)

Sebab tahun ni adalah tahun beraya sakan keluarga Pak Haji Raffy ... 


. suke .


Enjoy watching and scrolling guys ! haha


Kekok Tapi Lawa ! Puii Perasaan lawa seeh
Bergambar Kenangan Dulo arr
Muke Bahagia Beraya Sakan ! Ko ada ??
Girls Power ! Kami SuperModel Hahaha
Muke muke bahagia dapat duet raya ! Wonderfull !
Ladies !


Okeh ! hari raya memang da abes, tapi ini la masa nye nak share gmba2 yang menawan utk tatapan dan di "like" orang haha ! 

So, semuga berjumpa di entry yang lain ... :)


Peace No War  !!!